<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1085081&amp;fmt=gif">
PC-skjerm på jobb

Riktig PC-skjerm på arbeidsplassen

Hvor mange timer om dagen tilbringer du foran en skjerm? I gjennomsnitt går cirka en tredel av vår levetid med til å sove, påstås det. Dette er også det mest brukte argumentet for å selge gode madrasser. Mange av oss tilbringer flere timer per døgn foran en skjerm enn vi bruker på å sove. Da er det vel like logisk at du bør investere i en god skjerm som at du skal betale for en kvalitetsmadrass? 

Kanskje har du allerede en spesiell kontorstol, en kontorpult du kan heve og senke, tastatur og datamus som skal unngå at du får belastningsskader. Hva med dataskjermen din, som du stirrer inn i store deler av arbeidsdagen? Kan du justere høyden på den, velge hvilket lys øynene dine skal møte, tilte den frem og tilbake? 

Det er lett å glemme at skjermen din spiller en sentral rolle for hvor behagelig og effektiv arbeidsdagen din er. Heldigvis er utviklingen rivende også innen funksjonalitet og nyvinninger på skjerm, og mulighetene er mange. Skulle du hatt to skjermer istedenfor én, tre skjermer heller enn to? Eller kanskje en ultrawide skjerm kunne vært noe for deg? 

På denne siden vil vi vise deg hvorfor det er viktig at du jobber foran en skjerm som er riktig for deg, basert på dine behov og hvordan arbeidsdagen din er.  

Vi kommer aldri unna spørsmålet om pris når det er på tide å investere i noe nytt, men se også på hvilke andre utvalgskriterier vi har listet opp. Kanskje kan du lære noe nytt, og ende opp med en skjerm du ikke ellers ville vurdert?  

Les videre, slik at du kan ta et veloverveid valg basert på ny kunnskap og egne behov neste gang du skal oppgradere et av de viktigste arbeidsredskapene du har på kontoret.


Trykk her for å se ukens tilbud

Hvorfor er riktig PC-skjerm viktig?

De fleste av oss tilbringer svært mange timer foran en skjerm i løpet av en dag. Både PC- og mobilskjermene våre består i hovedsak av blått lys. I for store mengder er dette lyset uheldig for øynene våre, og i verste fall kan det være skadelig. I tillegg kan det blå lyset forstyrre søvnmønsteret og kroppens naturlige døgnrytme, noe som kan gi uønskede ringvirkninger.

Hvis du ble bedt om å loggføre hvor mange timer du tilbringer foran en skjerm i løpet av et døgn, vil det bli tydelig hvor viktig det er at den eller de skjermene du stirrer mest inn i, er så skånsomme som mulig i møte med sanseapparatet ditt. 

Mobilskjermen kan settes i nattmodus slik at det blå lyset reduseres og det blir mer behagelig for øynene å se på skjermen. En god PC-skjerm kan tilby samme funksjon, enten ved at den automatisk filtrerer bort det blå lyset, eller ved at du selv kan aktivere en reduksjon av det blå lyset. 

Les artikkelen "PC-skjermen kan gi deg søvnproblemer"

Arbeidsdag

Hva skiller jobbskjermen fra skjermen jeg har hjemme?

Det er ikke bare øynene og hodet som kan bli slitne av å stirre inn i feil skjerm dagen lang. Også resten av kroppen kan ta skade av å sitte foran en skjerm som ikke er tilpasset dine behov. En viktig egenskap ved en god skjerm er derfor muligheten til å justere og tilrettelegge så mange innstillinger som mulig.

Mest sannsynlig bruker du en bærbar pc hjemme, og denne er neppe i bruk like mange timer som jobb-PC-en din. Riktig sittestilling er viktig enten du sitter hjemme og surfer på nettet eller ved kontorpulten på jobb. Fordi du tilbringer så mange timer sammenhengende på jobb, og kanskje sitter mer fordypet enn du gjør hjemme, vil du fort merke det dersom arbeidsstasjonen din ikke er optimal for kroppen din.

Høyden på skjermen har mye å si for at sittestillingen din blir riktig. Den fysiske fleksibiliteten i skjermen blir derfor viktig. Dersom skjermen står på en fot som tillater høydejustering og du lett kan trekke den frem og tilbake, vil du kunne regulere og finstille arbeidsstillingen din raskt og effektivt. Dermed ligger alt til rette for at du kan unngå vonde skuldre og stiv nakke.

Riktig valg av skjerm og skjermoppsett gir ganske enkelt en effektiv og mer behagelig arbeidsdag. 

Les artikkelen "Riktig høyde på PC-skjermen reduserer stiv nakke og stive skuldre-problematikk"

New call-to-action

Flere PC-skjermer

Hvor mange PC-skjermer trenger jeg?

Vi lever i multitaskingens tidsalder, og kravene til den enkelte arbeidstakers effektivitet øker stadig. En logisk utvikling er derfor at vi går fra å jobbe på én skjerm og til å fordele de ulike oppgavene ut over flere PC-skjermer.

Har du først blitt vant med å jobbe på flere skjermer, oppleves det tregt og ineffektivt å måtte gå tilbake til én skjerm. Er det da slik at effektiviteten din øker i takt med antall skjermer på pulten? Ikke nødvendigvis. Overgangen fra to til tre skjermer krever svært god organisering, og er en arbeidsform det kan ta tid å etablere.

Et annet alternativ til å fylle arbeidspulten med mange skjermer er å investere i én bred skjerm som gir deg like stor boltreplass. Disse skjermene kalles ultrawide, og er et godt alternativ dersom du merker behovet for to eller tre skjermer.

Som med alt annet, er det store individuelle forskjeller på hva som gir best arbeidsflyt. 

Les artikkelen "Hvor mange PC-skjermer trenger du på arbeidsplassen?"

New Call-to-action

Kan jeg unngå alle kablene?

En ryddig arbeidsplass kan bidra til å øke effektiviteten din, ganske enkelt fordi det er færre distraksjoner. Du slipper å lete etter ting du skal bruke, og kan fokusere på arbeidsoppgavene dine.

Sitter du i et åpent kontorlandskap, slik mange gjør i dag, har du antagelig ikke veldig stor arbeidsstasjon. Jo mindre plass du har å boltre deg på, desto mer synlig blir alt som tar opp plass. Med PC og skjerm, docking og andre tekniske komponenter følger gjerne en god del kabler. I jakten på en ryddigere arbeidsstasjon med mest mulig effektiv plassutnyttelse, ønsker mange å fjerne disse kablene. Du har kanskje også lurt på om det virkelig er nødvendig i 2018, med en jungel av kabler hengende både på siden av og bak skjermen(e) din(e). Dessverre bærer nok forestillingen om et liv uten kabler fortsatt preg av en utopi.

Det er ikke bare teknologien som må fungere trådløst, det må også være helsemessig forsvarlig å overføre signaler og strøm uten bruk av kabler. Utviklingen av denne typen trådløs kommunikasjon er foreløpig ikke god nok til at vi kan operere uten kabler.

Les artikkelen: PC-skjermen er den nye dockingen

Les artikkelen: Trådløse skjermer og docking, når kutter vi kablene?

Hvor mye koster en god pc-skjerm?

Spørsmål om hvilken konkret pris man må opp til for å nå riktig kvalitetsnivå kommer sjelden med et fasitsvar. I tillegg til at definisjonen av hva en god pc-skjerm er vil variere fra bruker til bruker, er det også andre utgifter enn produktprisen som avgjør hvilke utgifter en ny skjerm vil gi.

Skjermer som er laget for bedrift eller proff markedet er produsert med tanke på at de er i bruk mange timer hver dag, og for å fungere optimalt gjennom lange arbeidsdager. Behovene som ligger til grunn for valget av ny skjerm vil avgjøre hvilke funksjoner som er nødvendige for at skjermen skal være god til sitt bruk, og totalopplevelsen er det viktigste.

Les artikkelen "Hva bør en god PC-skjerm koste?"

Følgende faktorer vil også spille inn på den faktiske langsiktige kostnaden med en skjerm:

 • Levetid
 • Strømforbruk
 • Færrest mulig kabler
 • Effektiv strømmodus
 • Serviceavtale og garanti

Se våre bestselgere her! 

Skjerm

Kan jeg bruke en ny skjerm på en eldre PC?

For at arbeidsstasjonen din skal fungere så optimalt som mulig, er det en forutsetning at de ulike komponentene snakker sammen. 

Skjermkortet og utgangene i PC-en din vil være avgjørende for hva slags skjerm du kan koble til, og hvor godt den vil fungere med PC-en din. Før du kjøper ny skjerm bør du undersøke PC-en din og skaffe deg en oversikt over

 • Hvor mange utganger PC-en din har
 • Hvilke typer utganger dette er
 • Hvor mange skjermkort som allerede finne i PC-en
 • Hva slags grafikk disse skjermkortene støtter

Les mer om hvilke krav skjermen stiller til din PC her.

Oppgradering av skjermkort, ny driverprogramvare eller en overgang fra HDMI til USB-C kan være alt du trenger for å legge til rette for at skjerm og PC kan kommunisere. Med nyere skjermer kan det likevel bli behov for oppgradering av PC-en.

Passer ultrawide-skjerm til mitt bruk?

Mange er vant med å jobbe på flere skjermer og kan ikke tenke seg å gå tilbake til én skjerm igjen. Men hva om denne ene skjermen er en ultrawide-skjerm? En skjerm som er så stor at den rommer alt det du tidligere hadde på to eller tre skjermer?

Med en ultrawide-skjerm slipper å føre musepekeren over hele arbeidspulten din for å komme fra A til B, og dersom det er mer logisk for deg, kan du organisere arbeidsoppgavene dine vertikalt like gjerne som horisontalt. Du slipper å vente på at alle skjermene dine skal våkne og koble seg på samtidig, og det er ingen forsinkelser eller hakking fordi du går fra den ene skjermen til den andre.

Ja, skjermen er større, og tar opp like mye plass som de to eller tre skjermene du har hatt tidligere, men med én stor skjerm blir det færre kabler, noe som gir deg en ryddigere arbeidsstasjon, og den brede, kurvede skjermen gir deg en moderne og estetisk tiltalende pult. 

Les artikkelen "Ultrawide - veien til en effektiv arbeidsdag"

Skjerm

Hva får jeg igjen for å kjøpe en dyrere skjerm?

En skjerm i et høyere prissegment kommer gjerne med flere funksjoner og større fleksibilitet enn skjermene i de lavere prissegmentene. Med flere valgmuligheter og funksjoner kan du lettere tilpasse skjermen til dine behov, slik at skjermen fungerer optimalt for deg. Denne muligheten kommer sjelden med de billigste skjermene.

Andre faktorer som skiller en mer kostbar skjerm fra en rimelig, er

 • Paneler, bilde, innsynsvinkel og kontrast
 • Ergonomiske tilpasningsmuligheter
 • Garanti
 • Design
 • VESA-feste
 • Tilkoblingsmuligheter

Les artikkelen "Hva er forskjellen på en dyr og en billig skjerm?"

Meld deg på oppdateringer fra den komplette bedriftsbloggen!